ماری جوانا یک ماده مخدر گیاهی با شاخههای نازک و برگهای نوک تیز پنجهای است. گل، علف و گرس از مشتقات مهم این گیاه محسوب میشوند. وقتی این گیاهان به گل میرسند، این قسمت از گیاه چیده و خشک می شود که در نهایت به یکی از رایجترین مواد مخدر دنیا تبدیل میشود. برخی به این ماده وید یا علف (weed) هم میگویند. عدهای آن را pot (دیگ) مینامند و برخی هم به آن ماری جوانا میگویند. با هم مروری بر این ماده مخدر و عوارض آن خواهیم داشت. با ما همراه باشید.
ماری جوانا یا گل چیست؟
از آنجایی که مصرف وید در برخی نواحی دنیا تا حدی قانونی شده است، اسم این ماده مخدر هم رشد یافته و امروزه بیشتر مردم حشیش را به اسم وید، گرس یا همان علف میشناسند و از نظر برخی افراد، این اسم بهترین نامی است که میتوان به آن اختصاص داد. البته برای عدهای دیگر چندان اهمیت و تفاوتی ندارد که ماری جوانا را گل یا حشیش صدا بزنند، زیرا در هرصورت آن را مادهای غیرقانونی میدانند.
در واقع، ماری جوانا دومین مخدر پرمصرف دنیا پس از تریاک است که محبوبیت و جایگاه ویژهای میان جوانان دارد. این گیاه ماده مخدر خطرناکی است که عوارض سوء شدیدی از جمله بیقراری، توهم و افزایش ضربان قلب را برای مصرفکننده به وجود میآورد. بر اساس آمار بهدست آمده، بیشترین مخاطب این ماده مخدر را جوانان ۱۹ تا ۲۵ ساله تشکیل میدهند و بهدلیل حس سرخوشی موقتی که مصرف آن ایجاد میکند، به سمت این ماده مخدر کشیده میشوند.
انواع ماری جوانا
ماری جوانا انواع مختلفی دارد و تأثیر و نوع نشئگی آن بسته به اینکه از چه گیاهی استخراج شده باشد، فرق میکند. این ماده مخدر به مجموعهای از سه گیاه با ویژگیهای روانگردانی به نامهای حشیش آمریکایی ساتیوا (Cannabis sativa)، حشیش هندی ایندیکا (Cannabis indica) و حشیش رودرالیس (Cannabis ruderalis) و شاهدانه یا حشیش (Cannabis) تقسیم میشود.
این گیاه حاوی ماده شیمیایی به اسم کانابینوئید است که بر سیستم اعصاب مرکزی تاثیر میگذارد. البته برگ و گل آن، مصارف داروسازی و پزشکی هم دارند که البته نباید این مصرف پزشکی دلیلی باشد برای اینکه مصرفش را برای بدن بیخطر بدانیم. ماری جوانا حاوی بیش از ۴۰۰ ماده شیمیایی مضر برای بدن مثل تتراهیدروکانابینول (THC) است که موجب اختلال در کارکرد مغز میشود. جالب است بدانید که کشورهای مختلف قوانین متفاوتی برای مصرف این ماده وضع کردهاند. برای مثال ایالات متحده آمریکا مصرف و همراه داشتن ماری جوانا را جرم میداند. اما در برخی از ایالتهای آن مصرف وید یا علف منع قانونی ندارد. در کانادا هم استفاده از علف برای مصارف پزشکی مجاز است.
اثرات فیزیکی ماری جوانا بر بدن
مصرف این ماده مخدر، اثرات کوتاهمدت و بلندمدت خفیف یا شدیدی بر روی مصرفکننده خواهد داشت. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که ماری جوانا چقدر خطرناک است؟ درست است که برخی شواهد علمی ثابت کرده مصرف وید نقش بهسزایی در کاهش درد دارد، اما استعمال آن برای افرادی که پیشینه مشکلات روانی دارند، به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
همانطور که پیش از این هم مطرح کردیم، مصرف ماری جوانا هنوز در بیشتر کشورهای دنیا ممنوعیت دارد. چرا که بهعنوان ماده مخدر شناخته میشود و اثرات خطرناکی همانند توهم و اختلالات ذهنی برای فرد مصرفکننده به دنبال خواهد داشت. در ادامه برخی از عوارض و اثرات ناشی از مصرف ماری جوانا را آوردهایم که با خواندن آنها احتمالاً پاسخ این سؤال برایتان بیشتر روشن میشود.
اثرات کوتاهمدت و شدید مصرف ماری جوانا یا گل بر بدن عبارتند از:
- اضطراب شدید
- توهم و هذیانگویی
- اختلال در حافظه کوتاهمدت
- بالا رفتن ضربان قلب و خطر سکته مغزی
- اختلال در هماهنگی اعصاب و عضلات (این مشکل بیشتر حین رانندگی و ورزش دیده میشود)
- تأخیر در واکنش نشان دادن نسبت به اتفاقات پیرامونی
- بروز مشکلات جنسی در مردان
- افزایش احتمال ابتلا به عفونت جنسی در خانمها تا میزان ۷ برابر
اثرات بلندمدت و مزمن مصرف ماری جوانا:
- کاهش بهره هوشی
- اختلال حافظه و یادگیری که موجب افت تحصیلی و معمولا ترک تحصیل در نوجوانان میشود
- اختلال در یادگیری و تفکر
- از بین رفتن تمرکز فرد
- کاهش سطح رضایت از زندگی
- اعتیاد به مصرف و وابستگی شدید
- افزایش میزان خشونت در رفتار فردی
- کاهش توان سیستم دفاعی بدن
- بیثباتی شخصیتی
- ترس شدید
- از بین رفتن میل جنسی
ترک ماری جوانا و عوارض آن
برخی بدون عوارض، میتوانند این ماده مخدر را ترک کنند. اما بعضی آفراد آنقدر هم خوششانس نیستند و عوارض زیادی را در پروسه ترک تجربه میکنند. معمولاً شدت عوارض در هفته نخست زیاد است و تا دو هفته طول میکشد. براساس برخی شواهد، زنان به نسبت مردان، عوارض شدیدتری حین ترک ماری جوانا تجربه میکنند. از نشانههای ترک و علائم خماری این ماده میتوان به بیقراری، کلافگی، تعریق، تب و لرز، دردهای غیرعادی، سردرد و بیخوابی اشاره کرد. برای ترک ماری جوانا بهتر است به یک روانپزشک مراجعه کنید. مراکز ترک اعتیاد هم گزینه خوبی برای ترک ماری جوانا است..
عوارض کلی ترک ماری جوانا عبارتند از:
- اختلال خواب
- بیاشتهایی
- بیقراری و استرس
- تحریکپذیری
- حالت تهوع
- ایجاد درد در شکم
- میل زیاد به مصرف دوباره
معمولا پس از مصرف ماریجوانا، اثرات آن به سرعت در بدن قابل رؤیت است و به طور معمول ۲ تا ۳ ساعت دوام میآورد. اما گاهی اثرات مصرف این ماده تا ۱۰ ساعت هم در بدن باقی میماند. مدت زمان ماندگاری ماریجوانا در بدن تا حد زیادی به میزان مصرف و مدت مصرف بستگی دارد. در افرادی که مصرف کمی دارند، ۳ تا ۱۰ روز و در افرادی که مدت طولانی مصرف کردهاند، حتی تا یک ماه هم اثر ماری جوانا و مشتقات آن در بدن قابل شناسایی است.
تست ماری جوانا
آزمایشهای مختلفی وجود دارد که میتواند وجود ماری جوانا یا وید را در بدن فرد تشخیص دهد. به این دقت کنید که دانستن علائم مصرف ماری جوانا در این راه کمک زیادی به شما خواهد کرد. اگر به این مشکوک شدهاید که یکی از عزیزانتان ماری جوانا میکشد بهتر است به رفتارهایش بیشتر دقت کنید. در واقع افرادی که وید مصرف میکنند برخی رفتارهای غیرعادی از خون نشان میدهند. برای مثال:
- گیجی و غیر عادی شدن راه رفتن
- تغییرات ناگهانی خلق و خو
- خواب آلودگی بعد از مصرف و بی خوابی در صورت مصرف نکردن
- خندههای بی دلیل و بلند
- چشمان خمار، قرمز و متورم
- اختلال در حافظه کوتاه مدت
- اضطراب، پریشانی و پرخاشگری
- خواب آلودگی و خواب سنگین پس از بین رفتن اثر سرخوشی
- کابوسهای شبانه
علاوه بر این علائم مصرف ماری جوانا که در بالا گفتیم، شما میتوانید از برخی تست ماری جوانا برای تشخیص مصرف وید استفاده کنید. انواع گوناگونی از آزمایش اعتیاد برای تشخیص مصرف ماری جوانا وجود دارند. تست ادرار، آزمایش خون، تستخانگی، تست بزاق و تست مو از جمله تستهایی هستند که میتوانید استفاده کنید.
به علاوه باید بدانیم که آزمایش مرتبط با تشخیص ماری جوانا قبل از ازدواج جزو آزمایشهای اجباری قبل از ازدواج نیست. هرچند برخی از زوجین با توافق یکدیگر این آزمایش را هم انجام میدهند.