همه ما بارها و بارها از مضرات بیشمار سیگار کشیدن شنیدهایم و درباره آنها از آگاهی کافی برخورداریم، اما هیچ چیز نمیتواند دقیقتر از آمار و حقایق، حق مطلب را درباره این ماده مضر ادا کند. اگر بخواهیم به صورت خلاصه و در یک جمله این ماده را توصیف کنیم باید بگوییم که سیگار یک قاتل بی سر و صدا است! حدود دو سوم افراد سیگاری در اثر این عادت مضر و مشکلاتی که به دنبال آن به وجود میآید مرگ زودرس را تجربه میکنند.
محققان تا به امروز بیش از 7000 ماده شیمیایی در سیگار و دود آن شناسایی کردهاند که 93 مورد از آنها خطرات جدی برای سلامتی دارند. همچنین بیش از 70 مورد از این مواد شیمیایی در ایجاد انواع سرطان موثرند. این مواد شیمیایی و افزودنیها بر همه چیز، از عملکرد داخلی اندامهای بدن تا سیستم ایمنی را تاثیر مضرات خویش قرار میدهند.
پس از ترک سیگار چه اتفاقی برای شما میافتد؟
مطمئنا برخی از این آمار و حقایق در مورد استعمال دخانیات تعجب شما را بر خواهند انگیخت.
مضرات سیگار کشیدن و آمارها در مورد مواد سمی دود سیگار
تمامی مواد شیمیایی که در دود سیگار موجود هستند از طریق استنشاق وارد ریهها میشوند. پس از اینکه این مواد وارد ریهها شدند از آنجا به سمت سراسر بدن حرکت کرده و باعث آسیب به قسمتهای مختلف بدن میشوند. بهترین راه برای جلوگیری از پیشروی این آسیبها، ترک سیگار است.
نیکوتین
نیکوتین موجود در سیگار در حدود 10 تا 20 ثانیه پس از استنشاق به مغز میرسد. در واقع نیکوتین به جریان خون و تمامی قسمتهای بدن راه پیدا میکند و آنها را تحت تاثیر خود قرار میدهد. نیکوتین حتی میتواند وارد شیر مادر نیز بشود، بنابراین سیگار کشیدن در زنان باردار و شیرده به هیچ عنوان توصیه نمیشود. این ماده بسیار اعتیادآور بوده و ترک آن به سختی هروئین میباشد.
مونوکسید کربن
یکی دیگر از مواد مضر موجود در دود سیگار مونوکسید کربن است. این ماده به هموگلوبین موجود در گلبولهای قرمز خون متصل میشود و باعث اختلال درعملکرد این گلبولها میشود. این فرآیند ممکن است باعث ایجاد مسمویت در بدن توسط این ماده مضر یعنی کربن مونوکسید گردد.
مواد سرطانزا
عوامل سرطانزا در دود تنباکو به ژنهای مهمی که رشد سلولها را کنترل میکنند آسیب میرسانند و باعث رشد غیرعادی و تولید خیلی سریع و زیاد آنها میشوند. تا به امروز بیش از 70 ماده شیمیایی سرطانزا در دود سیگار شناسایی شده است.
استرس اکسیداتیو
سیگار کشیدن با ایجاد استرس اکسیداتیو بر عملکرد سیستم ایمنی بدن تأثیر میگذارد. این فرایند به نوبه خود میتواند باعث جهش DNA شده و زمینه را برای انواع سرطان و بیماریهای قلبی فراهم کند.
همچنین برخی از مطالعات نشان میدهند که استرس اکسیداتیو عاملی موثر در تسریع روند پیری میباشد. به طور کلی افراد سیگاری آنتی اکسیدانهای کمتری نسبت به افراد غیر سیگاری دارند. این آنتی اکسیدانها راه طبیعی برای مبارزه با آسیبهایی هستند که استرس اکسیداتیو به بدن وارد میکند.
التهاب مزمن بدن
سیگار کشیدن همچنین بر احتمال ابتلا به سطوح بالای التهاب مزمن بدن که یکی دیگر از فرآیندهای مخربی است که ممکن است منجر به استرس اکسیداتیو شود، موثر است.
مواد خطرناک رادیواکتیو
دود سیگار حاوی عناصر رادیواکتیو (سرب-210 و پلونیوم-210) و فلزات سنگین سمی است که به قطرانی که در ریههای افراد سیگاری جمع میشود میچسبند که با گذشت زمان، این میزان افزایش نیز مییابد. اعتقاد بر این است که این امر یکی از عوامل افزایش خطر سرطان ریه در افراد سیگاری است.
مواد سمی موجود در سیگار را بشناسیم
افزایش احتمال ابتلا به انواع بیماریها در اثر سیگار کشیدن
خطر ابتلا به برخی از بیماریهای خطرناک در افراد سیگاری چندین برابر بیشتر افرادی است که سیگار نمیکشند. این بیماریها عبارتند از:
بیماری عروق کرونر قلب
احتمال ابتلا به این بیماری در افراد سیگاری 2 تا 4 برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری میباشد.
سکته مغزی
احتمال ابتلا به سکته مغزی در افراد سیگاری 2 تا 4 برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری میباشد.
سرطان ریه در مردان
احتمال ابتلا به سرطان ریه در مردان سیگاری 25 برابر بیشتر از مردان غیر سیگاری میباشد.
سرطان ریه در زنان
احتمال ابتلا به سرطان ریه در زنان سیگاری 25.7 برابر بیشتر از زنان غیر سیگاری میباشد.
مرگ ناشی از بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
احتمال مرگ ناشی از بیماری در افراد سیگاری 12 تا 13 برابر افراد غیرسیگاری میباشد.
آمارهای جهانی مرگ و میر ناشی از سیگار کشیدن
امروزه استعمال دخانیات عامل اصلی مرگ و میر قابل پیشگیری در جهان به شمار میآید. در ادامه مطلب به آمارهای مربوط به میزان مرگ و میر ناشی از استعمال دخانیات اشاره میشود:
- سالانه نزدیک به 5.5 میلیون نفر از مردم جهان جان خود را در اثر مصرف دخانیات از دست میدهند. انتظار میرود در صورت ادامه روند فعلی مرگ و میرهای ناشی از استعمال دخانیات، این تعداد تا سال 2030 به 8 میلیون نفر افزایش یابد.
- یک سوم مرگ و میرهای ناشی از سرطان در اثر سیگار کشیدن است.
- سرطان ریه عمدتا در اثر استعمال دخانیات به وجود میآید. حدود 90% از مردان و 80% از زنانی که دچار سرطان ریه میشوند، برای سالهای طولانی سیگار کشیدهاند.
- مرگ و میرهای ناشی از بیماری مزمن انسدادی ریه نیز عمدتا به دلیل استعمال دخانیات رخ میدهند. طبق آمار حدود 8 مورد از هر 10 مورد از مرگ و میر بر اثر این بیماری به مصرف سیگار باز میگردد.
- به طور متوسط افراد سیگاری 10 سال کمتر از افرادی که سیگار نمیکشند عمر میکنند.
- سالانه بیش از 41000 نفر در اثر قرار گیری در معرض دود مضر سیگار، جان خود را از دست میدهند.
- مجموع مرگ و میر سالانه بر اثر استعمال دخانیات در کشور ایالات متحده آمریکا از مجموع مرگ و میر ناشی از بیماری ایدز (HIV)، حوادث جادهای با وسایل نقلیه موتوری، مصرف الکل، حوادث مربوط به سلاح گرم و مصرف غیرقانونی مواد مخدر بیشتر است.