اهدای خون راهی برای کمک به افرادی است که دچار مشکلات کمبود خون از جمله تصادف یا جراحت شدید، عمل جراحی و بیماری کم خونی و هموفیلی شده اند. البته اهدای خون شرایط خاص خودش را دارد که باید آن ها را رعایت کنید. در مرحله اول باید به سوالاتی در مورد سلامت، سبک زندگی و سابقه سفر خود پاسخ دهید تا کارشناسان مربوطه تعیین کنند که آیا واجد شرایط این کار هستید یا خیر. اما ممکن است از خود بپرسید که آیا افراد سیگاری هم می توانند خون بدهند؟ یا اینکه استعمال سیگار از اهدای خون محروم خواهد کرد؟ و شرایط اهدای خون افراد سیگاری به چه صورت است؟ برای کسب اطلاعات بیشتر به ادامه مطلب مراجعه کنید.
اهدای خون در صورت مصرف ماری جوانا
اگرچه مصرف ماری جوانا شما را از اهدای خون محروم نمی کند، اما اگر مدت زمان کمی از مصرف آن گذشته باشد، نمی توانید این کار را انجام دهید. در حالی که هیچ ارگان و نهاد سلامتی در جهان، استفاده از مواد مخدر را توصیه و تشویق نمی کند، اما مصرف ماری جوانا، سیگار یا الکل لزوماً فرد را از دادن خون محروم نمی کند. تنها شرط حاضر این است که تا زمانی که اثر مواد مخدر یا الکل از بدن آن ها خارج نشده است، نمی توانند این کار را انجام دهند.
اهدای خون در صورت استعمال سیگار
همچون مورد قبلی، سیگار کشیدن به خودی خود شما را از اهدای خون محروم نمی کند. اگر سیگار میکشید و میخواهید خون اهدا کنید، برنامهریزی کنید که در روز انجام اهدا و تا 3 ساعت بعد از آن مطلقا از استعمال سیگار خودداری کنید.
سیگار کشیدن قبل از اهدای خون، می تواند منجر به افزایش فشار خون شود. چنین وضعیتی ممکن است شما را از اهدا باز دارد. همچنین مصرف سیگار بعد از خون دادن نیز ممکن است منجر به سرگیجه شود.
موارد منع اهدای خون ناشی از سیگار کشیدن
اگرچه سیگار کشیدن به طور کلی، شما را از اهدای خون محروم نمی کند، اما در نهایت می تواند منجر به شرایطی شود که می تواند برای اهدای خون رد صلاحیت شود. این شرایط می تواند شامل موارد زیر باشد:
- سرطان ها: اگر فردی در حال حاضر تحت درمان سرطان باشد، نمی تواند خون اهدا کند. افرادی که انواع دیگری از سرطان را داشته اند ممکن است نیاز به یک سال زمان، پس از درمان موفقیت آمیز داشته باشند.
- فشار خون بالا: اگر فشار خون شما در زمان اهدا خیلی بالا باشد، ممکن است نتوانید خون اهدا کنید.
- بیماری قلبی و ریوی: اگر به طور فعال علائم بیماری قلبی یا ریوی را دارید، واجد شرایط اهدا نیستید. علاوه بر این، اگر حمله قلبی یا سکته مغزی داشته اید، ممکن است لازم باشد تا شش ماه قبل از اهدا صبر کنید.
موارد منع اهدای خون
همانطور که اشاره کردیم، اهدای خون شرایط خاصی دارد. باید هنگام ورود به کلینیک درباره شرایط خود صحبت کنید تا شامل موارد منع اهدا نشوید. برخی از رایج ترین این موارد عبارتند از:
- استفاده از داروهای تزریقی غیرقانونی
- استفاده از داروهای تزریقی بدون تجویز پزشک، مانند استروئیدها
- احساس بیماری یا عفونت حاد در روز اهدا یا قبل از آن
- بارداری یا زنانی که در 6 هفته گذشته زایمان کرده اند
- خالکوبی یا پیرسینگ در سال گذشته
- دریافت خون یا پیوند عضو در سال گذشته
- داشتن HIV یا مثبت بودن آزمایش هپاتیت B یا C
- افراد مبتلا به لوسمی، لنفوم یا سایر سرطان های خون
- ابتلا به ویروس ابولا
- اختلال لخته شدن خون به صورت ارثی
تاثیر داروهای خاص در پروسه اهدای خون
لازم است به این نکته نیز اشاره کنیم که استفاده از برخی داروها ممکن است به طور موقت شما را از اهدای خون محروم کند. آن ها عبارتند از:
- آسیترتین (دارویی که برای پسوریازیس شدید استفاده می شود)
- رقیق کننده های خون مانند وارفارین (Coumadin، Jantoven) و هپارین
- دوتاستراید (Avodart، Jalyn) که برای درمان بزرگی پروستات تچویز می شود.
- ایزوترتینوئین (Amnesteem، Claravis)، داروی درمان آکنه
- تری فلونوماید (Aubagio)، که برای درمان ام اس (MS) استفاده می شود.
بسته به نوع دارو، ممکن است مجبور باشید بین دو روز تا سه سال پس از آخرین دوز خود صبر کنید تا واجد شرایط اهدای مجدد خون شوید. در موارد نادر نیز، استفاده از برخی داروها شما را برای همیشه از اهدای خون محروم می کند.