آنفولانزا «سیگار» که با نام آنفولانزای پس از ترک سیگار نیز شناخته میشود، یک اصطلاح عامیانه است که برای توصیف برخی از اصلی ترین عوارض ترک نیکوتین استفاده میشود. این آنفولانزا یک بیماری عفونی نیست، بلکه فرآیندی است که بدن فرد در هنگام گذار و عبور به زندگی پس از ترک نیکوتین طی میکند. در واقع، آنفولانزای پس از ترک سیگار به اثرات فیزیکی سمزدایی بدن از نیکوتین و سایر مواد شیمیایی موجود در سیگار و محصولات تنباکو اشاره دارد. این علائم عموما شبیه علائم یک سرماخوردگی یا آنفولانزا هستند که اکثر سیگاریهای سابق با این گونه علائم رایج حاصل از ترک سیگار آشنا هستند.
در این مقاله علائم آنفولانزای سیگار، عوامل ایجاد آنها و نحوه مقابله با این علائم ،در هنگام ترک سیگار را مورد بحث قرار میدهیم.
علائم آنفولانزا پس از ترک سیگار
معمولا آنفولانزای پس از ترک سیگار با تعدادی از علائم رایج مشخص میشود. برخی از رایجترین علائم و عوارض ترک نیکوتین که ممکن است در روزهای اولیه ترک با آنها مواجه شوید عبارتند از:
- یبوست و درد معده
- سرفه و گرفتگی قفسه سینه
- سرگیجه
- خشکی دهان
- خستگی
- سردرد
- بیخوابی
- اختلال در تمرکز
- آبریزش بینی
- گلو درد، التهاب زبان یا لثه
البته مهمترین علائم و عوارض پس از ترک سیگار میل شدید به سیگار کشیدن است. چنین هوسها و امیالی اغلب ترک سیگار را دشوارتر میکنند.
تشخیص آنفولانزا پس از ترک سیگار
همانطور تا کنون اشاره کردیم، بیشتر ناراحتیها و عوارض مرتبط با ترک نیکوتین مشابه سرماخوردگی یا آنفولانزا است. ممکن است این مساله شما در تشخیص اینکه آیا واقعا بیمار هستید یا صرفا در حال سپری کردن دوره پس از ترک سیگار خود هستید دچار تردید شوید. اما این نکته را به خاطر داشته باشید که یکی از علائمی که نشان میدهد مشکل شما ناشی از چیزی فراتر از آنفولانزای پس از ترک سیگار است، تب است. تب نشانه ترک نیکوتین نیست.
سوالات زیر به شما کمک میکنند تا علت دقیق نامساعد بودن حال خود را پس از ترک نیکوتین بفهمید:
- آیا از درمانهای جایگزینی نیکوتین (NRT) استفاده میکنید؟
درمانهای جایگزینی نیکوتین میتوانند تا حدودی به شما در این مسیر کمک کنند. این درمانها تقریبا تا حد زیادی به کاهش هوس و میل به نیکوتین کمک میکنند اما باید در استفاده از آنها دقت کافی را به عمل آورید. اما اگر با روش بوقلمون سرد (ترک ناگهانی و به یکباره سیگار)، اقدام به ترک کردهاید، انتظار این را داشته باشید که علائم در چند روز اول بسیار قوی باشد زیرا بدن شما شروع به حذف نیکوتین باقیمانده و سازگاری با شرایطی عاری از نیکوتین میکند.
- علائم شما از چه زمانی شروع شدند؟
سعی کنید به خاطر بیاورید که اولین بار چه زمانی احساس بدی داشتید. اگر زمان شروع حال بد شما با شروع دوره ترک سیگار همزمان باشد، به احتمال زیاد با عوارض پس از ترک نیکوتین روبرو هستید. با این حال، اگر علائم شما ظرف چند روز بهبود نیافت، یا در مورد آنها نگران هستید، میتوانید به یک پزشک مراجعه نمایید.
علل بروز آنفولانزای پس از ترک سیگار
علائم آنفولانزا ترک سیگار، بخاطر دور ماندن بدن از نیکوتین بروز مییابند. نیکوتین یک ماده شیمیایی بسیار اعتیادآور است که بر انتقالدهندههای عصبی در مغز تأثیر میگذارد. این ماده به گیرندههای مغز متصل میشود و بر روی فعالیت مواد شیمیایی از جمله سروتونین، دوپامین، استیل کولین، نوراپی نفرین و گلوتامات تأثیر میگذارد. این انتقالدهندههای عصبی در عملکرد موراد مختلفی همچون حافظه، خلق و خو، اشتها و احساس لذت نقش دارند.
زمانی که سیگار را ترک میکنید، بدن شما به طور ناگهانی باید به عدم وجود نیکوتین در مغز عادت کند. همانطور که مغز و بدن شما سعی میکنند خود را با این تغییر وفق دهند، کمبود نیکوتین چیزی است که باعث علائمی مانند ایجاد هوس، خلق و خوی افسرده، تحریک پذیری و عصبی بودن ، تغییرات اشتها و مشکلات خواب میشود.
عوارض ترک نیکوتین معمولاً خود به خود پس از مدتی از بین می روند، البته این پروسه ممکن است از یک هفته تا یک ماه طول بکشد. مدت و شدت این علائم میتواند بر میزان موفقیت شما در ترک سیگار تأثیر بگذارد. خوشبختانه، درمانهایی وجود دارند که میتوانند علائم ترک نیکوتین را کاهش دهند و باعث موفقیت شما در رسیدن به هدفتان شوند.
- داروهای بدون نسخه (OTC)
انواع مسکنها، قطرهها و شربتهای سرفه میتوانند به تسکین برخی از علائم آنفولانزای سیگارکمک کنند. داروهای OTC برای ناراحتی معده، آبریزش بینی، گلودرد و مشکلات خواب نیز مفیدند.
- درمان جایگزین نیکوتین (NRT)
داروهای جایگزین نیکوتین مقدار کمی از نیکوتین را بدون مواد شیمیایی خطرناک موجود در سیگار، به بدنتان میرسانند. آنها به منظور کاهش تدریجی مصرف نیکوتین و بدون علائم شدید طراحی شدهاند. محصولات NRT موجود شامل چسب نیکوتین، آدامس نیکوتین، قرصها و اسپری بینی هستند.
- روان درمانی
رفتار درمانی یا درمان شناختی رفتاری نیز میتواند در تغییر افکار و رفتارهای مشکلآفرینی که در پروسه ترک سیگار نقش دارند، مفید باشد، و میتواند به افراد کمک کند تا مهارتهای جدیدی را بیاموزند. این کار به آنها کمک میکند تا سیگار را ترک کنند و در درازمدت از سیگار دور بمانند.
چگونه با آنفولانزا پس از ترک سیگار مقابله کنیم؟
ترک سیگار بسیار سخت است اما یکی از بهترین کارهایی است که می توانید برای سلامتی خود انجام دهید. رعایت نکات زیر به شما کمک می کند تا در طی مراحل ترک سیگار، احساس و حال بهتری داشته باشید.
حواس پرتی ابزار مهمی است که در طول دوران ترک سیگار باید از آن استفاده کنید. برای مغز ما خیلی آسانتر است که در مسیر افکار منفی گیر کند، تحریکات منفی فیزیکی را تثبیت کند، و حال ما را بدتر کند. با تغییر سریع فعالیت خود برای چند دقیقه، خود را از فضای ذهنیت منفی خارج کنید. کاری به سادگی برخاستن برای اینکه یک لیوان آب خنک برای خود بریزید یا چند نفس عمیق بکشید میتواند شما را از فکر سیگار بیرون آورد.
راه دیگری که میتوانید آن را به کار بگیرید ورزش است. ورزش به طور معجزهآسایی میل به سیگار را از بین میبرد و با ترشح اندورفین در مغز، خلق و خوی شما را بهبود میبخشد. یک پیادهروی کوتاه در اطراف محل زندگیتان میتواند برای کاهش علائم حاصل از ترک سیگار برایتان کافی باشد. فعالیتی مثل پیادهروی یک پاداش فوری به ذهن شما میدهد و به شما کمک میکند تا بلافاصله احساس بهتری داشته باشید.
اهمیت تغذیه سالم و استراحت کافی
سوختی که در طول ترک نیکوتین به بدن خود میدهید میتواند علائم منفی جسمی و روحی شما را کاهش دهد. به نحوه واکنش بدنتان به غذا در شرایط عادی فکر کنید. غذای ناسالم میتواند منجر به افزایش قند خون و یا افت قند خون شود و باعث شود که در طول روز احساس خستگی یا کسلی کنید. غذاهایی که بدن شما را در حالت تعادل نگه میدارند، در حین سمزدایی از سیگار، انرژی پایدار و ماندگاری برای شما فراهم میکنند.
اگر هرگز مصرف مواد مفید غذایی خود را زیاد نکنید، محرومیت از این مواد میل به سیگار را در شما قوی تر کند. در عوض، سعی کنید با استفاده از قانون 80/20، غذاهای کم فایدهای را که میخورید محدود کنید. یعنی 80 درصد از کالری روزانه خود را برای غذاهای مغذی و مفید و 20 درصد دیگر را برای غذاهای هوسی و با ارزش غذایی پایینتر اختصاص دهید.
وقتی که سیگار را ترک میکنید، بدن شما بسیار سخت کار میکند تا بتواند از شر سموم خلاص شود و اعتیاد فیزیکی به نیکوتین را از بین ببرد. بنابراین زودتر به رختخواب بروید یا در صورت نیاز در طول روز چرت بزنید.
جمعبندی نهایی
آنفولانزا پس از ترک سیگار یک سرماخوردگی یا آنفولانزای واقعی نیست، اگرچه علائم آنها ممکن است مشابه باشند. این علایم به دلیل ترک نیکوتین ایجاد میشوند و به تدریج کاهش مییابند زیرا بدن شما کم کم به عدم مصرف نیکوتین عادت میکند. درک و شناخت این علائم میتواند مقابله با آنفولانزا ترک را برایتان آسانتر کند.
برای اکثر افرادی که سیگار میکشند، ترک دخانیات باعث ایجاد یک یا چند علامت از علایم مربوط به ترک سیگار میشود. تغییر عادات قدیمی سخت است، به خصوص اگر چندین بار در روز و به مدت چندین سال سیگار کشیده باشید. ترک نیکوتین میتواند احساس بدی را برای شما ایجاد کند. ممکن است به نظر برسد که ذهن شما در تلاش است شما را متقاعد کند که دوباره به سمت سیگار برگردید. با این حال، یادتان باشد که عوارض ترک نیکوتین موقتی هستند. با مشاهده علائم خود و در نظر گرفتن آنها به عنوان تأییدی بر این که بدن شما در حال دور شدن از وابستگی خود به نیکوتین است، عوارض را تحمل کنید. روزهای بهتر و عاری از هر گونه دخانیات در راهند!