«فقط یک نخ سیگار بکشم و بس!» این جمله یک تله است، گول آن را نخورید! تحقیقات نشان میدهد که وقتی سیگاریهای سابق در شرایط یا موقعیتهای اجتماعی، محل کار یا خانه در معرض سایر افراد سیگاری دیگر قرار میگیرند، احتمال مصرف مجدد سیگار برایشان افزایش مییابد. به بیان دیگر ممکن است بعد از اینکه سیگار را ترک کردید، برای مصرف مجدد آن وسوسه شوید. اگر در چنین مواقعی نتوانید بر خود مسلط باشید و خودتان را با جمله «یک نخ سیگار که ضرری ندارد!» گول بزنید، به احتمال زیاد دوباره به عادات قبلی خود باز میگریدید و تمامی تلاشهایتان برای ترک را نقش بر آب میکنید. خودتان را گول نزنید که با یک نخ سیگار تمامی مشکلاتتان حل خواهد شد. اتفاقی که پس از این ماجرا میافتد این است که احتمالا حس نیاز به سیگار مجددا در شما برانگیخته خواهد شد و قابل کنترل و مهار نخواهد بود. بنابراین بهترین راه این است که به طور کامل خود را از سیگار دور نگه دارید.
مدیریت ذهن جهت جلوگیری از وسوسه سیگار
وابستگی روانی یکی از مهمترین ویژگیهای منفی سیگار است. اگر با هر ترفندی نمیتوانید افکار سیگار کشیدن را از ذهن خود بیرون بریزید و نگران هستید که در برابر این وسوسه تسلیم شوید، همه چیز را متوقف کنید و یک کاغذ و قلم بیاورید و صادقانه به سوالات زیر پاسخ دهید. پیشنهاد میکنیم همیشه این سوالات را همراه خود داشته باشید تا هر موقع هوس سیگار به سرتان زد بتوانید آنها را مرور کنید.
- روزی که سیگار را ترک کردید، چه احساسی نسبت به آن داشتید؟
- چند سال سیگار کشیدید؟ تا کی میخواستید به مصرف آن ادامه دهید؟
- اگر دوباره به مصرف سیگار روی آورید، آیا دوباره آن را ترک میکنید؟
- سیگار چه مزایا و معایبی برای شما دارد؟
- آیا سیگار کشیدن دوباره ارزش رها کردن تمام کارها و سختیهایی که برای ترک آن انجام داده بودید را دارد؟
- آیا ترک دوباره سیگار آسانتر خواهد بود یا سختتر؟
- با ترک سیگار چه تغییرات مثبتی برای شما حاصل شده است؟
پاسخهای صادقانه به این پرسشها به شما کمک میکند زمانی که میل به سیگار دارید، تعادل پیدا کنید. تنها کاری که باید بکنید این است که دلایلی که بر اساس آنها سیگار را ترک کردید را دائما به خود یادآوری کنید.
افکار خود را کنترل کنید
وقتی فردی سیگار را ترک میکند، راه دراز نبرد درونی بین اعتیاد به نیکوتین و نفس خودش را پشت سر میگذارد. در روزهای اولیه ترک، قضیه فقط یک نخ سیگار باعث بیقراری افراد میشود. صدایی که در سر افراد آنها میپیچد تا آنها را متقاعد کند که سیگار بکشند، این نجواها و وسوسههای مداوم، آزاردهنده و خستهکننده است.
اما باید این نکته را بدانید که این مرحله از ترک نیکوتین موقتی است. هر چه کمتر به افکار ناسالم توجه کنید، بهتر است. اما چگونه میتوان این کار را انجام داد؟ مهم است که زود متوجه شوید انقباضات ذهنیای که پس از پایان آخرین سیگار خود تجربه خواهید کرد، بخشی از روند طبیعی بهبودی است و باید طی شوند. نترسید و فکر نکنید که چون بیشتر اوقات وسوسه میشوید، پس شکست میخورید. به این وسوسههای درونی به عنوان نشانهای از شفا و رهایی فکر کنید، زیرا دقیقا همینگونه است.
حواس خود را پرت کنید
زمان، قدرت افکاری که باعث میل به سیگار میشوند را کاهش میدهد. در عین حال، از حواس پرتی به عنوان ابزاری برای اینکه خود از وضعیت فکری بد بیرون آورید استفاده کنید تا وسوسههای مصرف سیگار را به حداقل برسانید.
یک فهرست از فعالیتهایی که میتوانید انجام دهید تهیه کنید تا در هنگام وسوسه برای مصرف سیگار دچار مشکل نشوید. فعال باشید و بدانید که با هر انگیزهای که بر آن غلبه میکنید، مغز شما در حال ثبت راههای جدیدی برای مقابله است. با گذشت زمان، تغییر مسیر نیز آسانتر خواهد شد و افکار وسوسهگر مصرف سیگار به طور کامل قدرت خود را از دست خواهند داد.
بعضی روزها بدتر از روزهای دیگر خواهند بود. در روزهایی که حواسپرتیهای ساده کار نمیکنند و احساس آشفتگی بیشتری میکنید، فهرست متفاوتی تهیه کنید، فهرستی که جزئیات متناسب با علایق شما را در خود داشته باشد.
78 جایگزین برای مواقعی که هوس سیگار کشیدن به سرتان زد!
فهرست فعالیتهای جایگزین سیگار
فهرستی از موارد و فعالیتهایی که میدانید حس خوبی به شما میدهند و بدن و ذهن شما را بعد از یک روز سخت سرحال میآورند را تهیه کنید. ایدههای زیر میتوانند رای شما مفید باشند:
میل شام در بیرون به همراه اعضای خانواده
پیادهروی طولانی در طبیعت، پارک یا اطراف محل زندگی خود
دوش آب ولرم
مطالعه یک کتاب خوب در محیطی آرام
فعالیتهای ورزشی همچون شنا، دو و یوگا
چرتهای کوتاه عصرگاهی
کار بر روی یک سرگرمی که از انجام آن لذت میبرید
رفتارهای خود را به صورت خودپسندانه و بدون عذاب وجدان بچینید. شما سخت کار میکنید تا از یک اعتیاد سخت خلاص شوید، و انجام کارهایی که واقعا احساس خوبی به شما میدهند نیاز است. اگر همه چیز شکست خورد و هوس سیگار شما را رها نکرد، وسوسههای ذهن خود را نادیده بگیرید و زودتر از همیشه به رختخواب بروید. حتما فردا روز بهتری خواهد بود.
سخن پایانی
حقیقت ماجرا این است که سیگار هیچ چیز با ارزشی به شما ارائه نمیدهد. آن احساس مثبتی که به واسطه سیگار به دست میآورید بعد از مدتی از بین میرود و دیگر حتی سیگار هم برای بازیابی این حس کارساز و کافی نخواهد بود. باور کنید که رهایی از اعتیاد به نیکوتین شدنی است.
برنامهریزی مجدد زمان میبرد، اما برای همیشه طول نمیکشد. صبور باشید و بدون توجه به مدت زمانی که طول میکشد، اجازه دهید روند بهبودی طی شود. برنامه ترک خود را انجام دهید و از خود محافظت کنید. این مسیری به سوی زندگی سالمتر و شادتر که شایسته آن هستید میباشد.