چرا داشتن یک ذهنیت مناسب برای ترک سیگار حیاتی است؟

گزیده‌ای از محتوای پست

Table of Contents

اهمیت ذهنیت مناسب برای ترک سیگار

هر نوع تغییری در زندگی می‌تواند چالش‌برانگیز باشد، اما ترک عادات و اعتیادهایی همچون سیگار یا سایر محصولات تنباکو در مرحله اول نیازمند داشتن ذهنیتی مناسب است. داشتن طرز تفکر صحیح در هنگام رویارویی با چالش ترک سیگار، عاملیست که به شما کمک می‌کند تا به اهداف خود پایبند بوده و بر موانع احتمالی در مسیر خود غلبه کنید. این تغییر در ذهنیت، بسته به نوع شخصیتی افراد در برخی از آن‌ها به سرعت اتفاق می‌افتد و در برخی امری زمان‌بر است. در این مطلب قصد داریم تا اهمیت ذهنیت درست و طرز تفکر مناسب بر اعتیاد به تنباکو را مورد بررسی قرار دهیم.

ذهنیت اعتیاد به چه معناست؟

مسئله ذهنیت به این معناست که فردی که به سیگار اعتیاد دارد چه اعتقادات و باورهایی در سر دارد. آیا او فکر می‌کند که برخی از صفات در هر صورتی ذاتی و بدون تغییر هستند یا اینکه منعطف و قابل تغییر؟ به طور کلی دو نوع ذهنیت وجود دارد: ذهنیت ثابت و ذهنیت رشد.

ذهنیت ثابت

یک طرز فکر و ذهنیت “ثابت” به این معناست که فرد معتقد است، اعتیاد یک ویژگی دائمی بوده و قابل تغییر نیست. یعنی اگر کسی در دام اعتیاد به سیگار یا هر ماده دیگری بیفتد، دیگر قادر به ترک آن نخواهد بود. افرادی که ذهنیت ثابتی در مورد اعتیاد دارند، معمولا بر این باورند که اعتیاد ذاتی است و نمی‌توان با عزم و اراده فردی بر آن غلبه کرد.

ذهنیت رشد

بر خلاف ذهنیت ثابت، طرز فکر و ذهنیت “رشد” به معنای این است که باور کنیم اعتیاد دائمی نیست. افرادی که اعتیاد را قابل تغییر می‌بینند، به توانایی خود در ترک موفقیت‌آمیز سیگار اعتقاد کامل دارند.

در واقع میان اعتقاد به ماندگاری اعتیاد و جنبه‌های روانی ترک رابطه مستقیم وجود دارد. بر اساس مشاهدات، افرادی که اعتیاد را تغییرپذیر می‌دانند، انگیزه قوی‌تر و بیشتری برای ترک دارند، به اهداف ترک سیگار خود متعهدتر بوده و هنگام ترک سیگار، خودکارآمدی بیشتری داشتند. به همین علت است که نوع نگرش و ذهنیت فرد در این زمینه نقشی اساسی و تعیین‌کننده‌ دارد. باورهای شما در مورد اعتیاد بر توانایی شما برای ترک و موفقیت‌آمیز بودن آن تأثیر بسزایی می‌گذارد. اگر فکر می‌کنید تغییر امکان‌پذیر است و به توانایی‌های خود ایمان داشته باشید، در نتیجه انگیزه و تعهد بیشتری نسبت به اهداف خود خواهید داشت.

چگونه ذهینت مناسب برای ترک سیگار بسازیم؟

همه ما به طور طبیعی می‌توانیم افکار و ذهن خود را در رابطه با هر مسئله‌ای پرورش دهیم. درست است که این مسئله به زمان، صبر و تمرین نیاز دارد اما در نهایت، شما می‌توانید دیدگاه خود را به دیدگاهی مثبت، حمایت‌کننده و انگیزشی تغییر دهید. اما می‌خواهید بدانید که چگونه باید این کار را انجام دهید؟ در ادامه مطلب به راه های پرورش ذهنیت مناسب پرداخته ایم.

درباره اعتیاد و بهبودی پس از آن مطالعه کنید

آموزش و مطالعه ابزار قدرتمندی است که به شما کمک می‌کند طرز فکر خود را در مورد سیگار تغییر دهید. مطالعه در مورد اعتیاد به نیکوتین، ترک و روند بهبودی پس از منابع معتبر و تحقیق درباره آن‌ها کمک بسیار زیادی به شما خواهد کرد. بروزترین مطالب و مقالات در حوزه ترک سیگار را در وبسایت فایقی بخوانید.

وقتی که در مورد روند ترک سیگار، اتفاقات پس از آن، بهبودها و نکات مثبت سلامتی ترک مطالعه و تحقیق کنید و با چالش‌های این مسیر آشنا شوید، احتمال اینکه در هنگام مواجهه با بالا و پایین‌ها انگیزه خود را از دست ندهید کمتر خواهد بود. در واقع هر چه آگاهی خود را در این زمینه افزایش دهید و بر نکات مثبت سلامتی و بهبودهای ناشی از ترک سیگار تمرکز کنید، احتمال موفقیت شما در این زمینه افزایش خواهد یافت. آموزش و آگاهی صحیح شما را از نقش یک فرد قربانی و درمانده خارج می‌کند و در مسیر درست قرار می‌دهد. یادگیری بیشتر در طرز تفکر، ایجاد ذهنیت مناسب و آماده و تصمیم‌گیری برای شکل‌دهی یک رویکرد مثبت و بهبودی تاثیر می‌گذارد.

سوالات زیر را از خود بپرسید تا متوجه شوید که چه نوع طرز فکری دارید:

  • آیا احساس می‌کنید اعتیاد یک فرد هرگز به طور کامل او را رها نخواهد کرد؟
  • حس می‌کنید اعتیاد امری قابل کاهش دادن است؟
  • آیا معتقدید افراد به سادگی قادر به غلبه بر اعتیاد خود نیستند؟

اگر پاسخ شما به سوالات بالا مثبت است، احتمالا ذهنیت شما یک ذهنیت ثابت است. تغییر فکر و رسیدن به طرز تفکر «رشد» به شما کمک می‌کند تا سیگار را با موفقیت ترک کنید.

کلید داشتن ذهنیت مثبت و موفق در تمرین و تکرار است

افکار مثبت را بارها و بارها با خود مرور کنید. برنامه ترک خود را با موارد آموزشی و حمایتی پر کنید و هر روز را با یک یادداشت سپاسگزاری به پایان برسانید تا احساس خوبی داشته باشید. گنجاندن این موارد در زندگی‌تان تا زمانی که به بخشی طبیعی از روال روزمره‌تان تبدیل شوند نیاز است. این‌ها پله‌هایی برای ذهنیت مورد نظر شما هستند، ذهنی که شما را برای همیشه از سیگار دور می‌کند. باید ذهن خود را به گونه‌ای تربیت کنید تا به وضعیت جدیدی عادت کند.

نگرش خود را در رابطه با سیگار تغییر دهید

مواجهه مستقیم با اعتیاد به نیکوتین یک مزیت قابل توجه دیگر هم دارد. شما می‌توانید با نگاهی دقیق به آسیب‌ها و مرگ و میر ناشی از سیگار، نگرش خود را در رابطه با آن تغییر دهید. بسیاری از افراد برای مقابله با نگرانی‌ها و استرس‌های روزانه خود به سیگار روی می‌آورند اما با تغییر نگرش و زاویه دید خود به سیگار می‌توانید ترک را برای خود آسان سازید. چگونه چیزی که سالانه بی‌رحمانه این همه آدم می‌کشد می‌تواند برای شما مفید باشد؟ آموزش به شما کمک می‌کند تا به خوبی آگاه شوید.

تمرین‌های آگاه‌سازی ذهن یا ذهن‌آگاهی را انجام دهید

تمرین تمرکز حواس ابزار قدرتمندی برای ترک سیگار می‌باشد. در ابتدا بهتر است به تعریف دقیق ذهن‌آگاهی بپردازیم. ذهن‌آگاهی به معنای آگاهی کامل از لحظه حال، بدون قضاوت و هیچ‌گونه تفکر دیگری تعریف می‌شود. اغلب افراد از این تمرین به عنوان ابزاری برای کاهش استرس و بهبود خودآگاهی استفاده می‌کنند. ذهن‌آگاهی در هنگام مواجهه با احساساتی مانند استرس، اضطراب و افسردگی، می‌تواند بسیار مفید باشد. این مسئله همچنین به شما کمک می‌کند تا عادت‌های سالم‌تری را جایگزین کرده و نگرش مثبت‌تری نسبت به ترک ایجاد کنید. درمان‌های مبتنی بر ذهن آگاهی اغلب برای ترک سیگار مفید هستند.

قدرت شما برای تأثیرگذاری و ایجاد تغییر در زندگی همیشه در زمان حال نهفته است. کاری که امروز انجام می‌دهید تأثیر زیادی بر فردای شما دارد، این نکته مهمی است که در این فرآیند باید به خاطر بسپارید. تمرکز خود را بر روی مزایا و نکات مثبتی که با ترک سیگار به دست می‌آورید بگذارید و در زمان حال، محکم و آگاه بمانید. بهبودی از اعتیاد به نیکوتین یک فرآیند است، نه یک رویداد یک‌روزه. بنابراین نیاز به آموزش، صبر و حمایت دارد.

برخی از استراتژی‌های دیگر که به تغییر ذهنیت شما در ترک سیگار کمک می‌کنند

مکالمات درونی (مونولوگ)

اگر متوجه شدید که درگیر خودگویی منفی هستید، به دنبال راه‌هایی برای ایجاد تغییر مثبت باشید. به جای اینکه بگویید “من هرگز نمی‌توانم ترک کنم”، سعی کنید بگویید “ترک یک فرآیند است و من می‌توانم برای اینکه به اهدافم برسم تلاش کنم.”

درس گرفتن از اشتباهات

به جای اینکه احساس کنید بخاطر لغزش‌های کوچک خود در اثر عوارض ترک سیگار در این مسیر شکست خورده‌اید، در صدد یادگیری نکته‌ای از اشتباهات خود باشید.

انگیزه‌بخشی به خود

به دنبال الگوها و افرادی باشید که با موفقیت سیگار را ترک کرده‌اند. دستاوردها و موفقیت‌های این افراد در این مسیر به شما انگیزه می‌دهد تا به اهدافتان پایبند باشید. کتاب‌های انگیزشی، پادکست‌های ترک سیگار و سایر منابع، به شما کمک می‌کنند تا در مورد توانایی خود برای رسیدن به موفقیت مثبت بمانید.

مشورت با مشاوران و پشتیبانان متخصص

مشاوران و پشتیبان‌های بسیاری هستند که می‌توانند در مسیر ترک سیگار به شما کمک کنند. اما مهم است بدانید که لازم نیست این کار را به تنهایی انجام دهید. اگر احساس می کنید که طرز تفکرتان شما را از پیشرفت در ترک باز می دارد، صحبت با یک درمانگر میتواند مفید باشد.

یک درمانگر از چندین استراتژی مختلف برای شناخت الگوهای تفکر منفی استفاده می‌کند تا علت سخت بودن ترک را برای شما شناسایی کند. در یک نوع درمان که به عنوان درمان شناختی رفتاری (CBT) شناخته می‌شود، فرد متخصص به شما در شناخت این الگوهای فکری کمک می‌کند تا بتوانید آن‌ها را با جایگزین کردن الگوهای مثبت و مفید از بین ببرید. یک درمانگر همچنین به مشکلات پایه‌ای روانی شما هم رسیدگی می‌کند. این مشکلات عموما مواردی همچون اضطراب و افسردگی هستند که در مرحله اول باعث شدند تا به مصرف سیگار روی آورید.

مشاوران وبسایت تخصصی فایقی آماده پشتیبانی و خدمات‌رسانی به شما از روزهای شنبه تا پنجشنبه هستند. برای اطلاعات بیشتر و راه‌های ارتباطی به بخش تماس با ما سایت مراجعه فرمایید.

سخن پایانی

ترک دخانیات ممکن است در روزهای ابتدایی کمی شما را کلافه کند اما تنها کاری که باید انجام دهید تمرکز بر روی نکات مثبت و بهبود سلامتی شماست. هر روز به خود یادآوری کنید که دلیل ترک سیگار شما چیست و تصویر خود را در حالیکه راضی، رها، خشنود و بدون سیگار هستید تجسم کنید. این یک کار غیرممکن و دور از ذهن نیست! شما توانایی انجام آن را دارید، فقط کافی است که به خود و توانایی‌هایتان باور داشته باشید!

تماس با ما

خیابان ولیعصر، بالاتر از میدان ونک، کوچه شهید رضا شیرازی، پلاک ۲۲.

لینک های مفید

ما با تلاش برای ارائه خدمات با کیفیت و حمایت از شما در هر مرحله از مسیر ترک سیگار، افتخار می‌کنیم.