سیگار به جنین و مادر در دوران بارداری آسیب زیادی میرساند. بنابراین زنان باردار باید به طور حتم از مصرف آن پرهیز کنند. بسیاری از زنان حتی در این مرحله از زندگی خود تصمیم میگیرند تا سیگار را برای همیشه ترک کنند. در این مطلب با ما همراه باشید تا بدانید که چرا استعمال دخانیات در دوران بارداری بسیار خطرناک است و چگونه میتوان آن را ترک کرد.
خطرات سیگار برای مادر باردار
همانطور که میدانید سیگار در هر مرحله از زندگی برای همه افراد مضر است، زیرا دود سیگار حاوی حدود 4000 نوع ماده سمی است. اما این مواد برای مادران باردار، حتی میتواند در برخی از موارد کشنده باشد: سموم موجود در سیگار نه تنها در دوران بارداری به مادر، بلکه به جنین نیز آسیب میرساند. بنابراین، به عنوان یک زن باردار، باید از مسئولیت خود در قبال فرزندتان آگاه باشید و در دوران بارداری سیگار نکشید. همچنین در نظر داشته باشید که حتما از استنشاق دود دست دوم نیز اجتناب کنید.
زنانی که در دوران بارداری سیگار میکشند در مقایسه با افراد غیر سیگاری، بیشتر در معرض خطر حمله قلبی، مشکلات قلبی و عروقی، فشار خون بالا و عوارض دیگر هستند. برخی خطرات دیگر عبارتند از:
- زایمان زودرس، سقط جنین یا مرده زایی (سیگاری ها دو برابر بیشتر از سایر افراد در معرض سقط جنین خود به خودی هستند)
- پارگی زودرس غشاها
- حاملگی خارج از رحم
- جدا شدن زودرس جفت
- بیشتر بخوانید: خطرات استعمال دخانیات برای بانوان
خطرات سیگار هنگام رشد جنین
ارگانیسمی که هنوز به طور کامل رشد نکرده است به تمامی مواد مضر واکنش حساس نشان میدهد. بنابراین هنگام سیگار کشیدن یک خانم باردار، نوزاد هم به معنای واقعی کلمه با او سیگار میکشد. با هر بار استنشاق سیگار، کربن مونوکسید وارد جریان خون مادر شده و اکسیژن را در آنجا جابجا میکند. علاوه بر آن، نیکوتین رگها را منقبض کرده که جریان خون را از طریق جفت مختل میکند. درنتیجه این کار عرضه اکسیژن و مواد مغذی به جنین کاهش مییابد و ضربان قلب نوزاد نیز تندتر می شود. نتیجه همه اینها تاخیر در رشد و توسعه جنین است.
هنگام استعمال سیگار در دوران بارداری، علاوه بر نیکوتین، مواد سمی دیگری به جنین می رسد. مانند مواد سرطانزایی نظیر نیتروزامین، که به ژنتیک آسیب میرساند.
زندگی کودک پس از تولد
در بسیاری از موارد شما میتوانید این آسیبها ناشی از استعمال دخانیات را پس از تولد نیز مشاهده کنید: در مقایسه با کودکانی که والدین سیگاری نداشتند، نوزادانی که مادرانشان در دوران بارداری سیگار میکشیدند معمولاً در هنگام تولد کوچکتر هستند و وزن کمتری دارند. اغلب عملکرد ریه در این نوزادان مختل شده و ممکن است اختلالاتی در رشد و تکامل نیز داشته باشند. لازم به ذکر است که مصرف سیگار در دوران بارداری، خطر مرگ ناگهانی نوزاد را نیز افزایش میدهد.
به خاطر داشته باشید که کودکان در دوران نوزادی مستعد آسیبپذیری بیشتر هم هستند. در نتیجه اگر والدین نوزاد سیگاری باشند، احتمال ابتلا به آلرژی، آسم و بیماریهای عفونی در نوزاد بسیار زیاد است. آنها به طور فزایندهای در مدرسه به دلیل عدم تمرکز و اختلالات رفتاری مانند اختلال ADHD دچار مشکل میشوند. ناباروری، کاهش باروری و یا چاقی مشکلات سلامتی هستند که تا بزرگسالی کودکانتان نیز میتواند گسترش یابد.
سیگار کشیدن در دوران بارداری چقدر مضر است؟
هر سیگاری اثرات منفی خودش را دارد! به عنوان یک زن باردار، باید سعی کنید از دود سیگار دوری کنید و خود نیز آن را مصرف نکنید.
نه فقط خانمها بلکه پدران آینده نیز باید همین روند را پیش بگیرند. زیرا مردان باید با سیگار نکشیدن در حضور همسر خود یا حتی ترک آن، از همسر خود حمایت کنند. ذرات دود و آلایندهها روی لباس، میز، تختخواب، کاناپه یا فرش رسوب میکنند و میتوانند بعداً استنشاق شوند. بنابراین، مطمئن شوید که آپارتمانی تمیز و بدون دود سیگار و مطلقات آن دارید.
ترک موفقیتآمیز سیگار در دوران بارداری
بارداری دلیل ترک بسیاری از افراد سیگاری است. شانس موفقیت ترک به خصوص در این مرحله خاص زندگی میتواند حتی زیاد هم باشد: حدود یک سوم خانمهای سیگاری باردار در سه ماه اول بارداری سیگار را ترک می کنند و حدود 45 درصد از زنان باردار در سراسر جهان موفق به ترک سیگار میشوند. اما در مقابل آن، بیش از نیمی از زنان در دوران بارداری به استعمال دخانیات ادامه میدهند.
در بهترین حالت، زنانی که میخواهند بچهدار شوند، قبل از لقاح سیگار را ترک میکنند. با این حال، حتی در چند هفته اول بارداری، خیلی دیر نشده است. اما زنانی که در ابتدای سه ماه دوم بارداری سیگار را ترک میکنند، همچنان در معرض خطر هستند.
ترک مرحلهای است که برای مدت طولانی بخشی از زندگی روزمره خواهد بود و چالشبرانگیز است. با وجود انگیزه بالا، برخی از زنان برای ترک سیگار در دوران بارداری نیاز به حمایت بیشتری دارند. حدود چهار نفر از هر 100 زن موفق به ترک در دوران بارداری، با کمک یک پزشک متخصص، یک دوره ویژه ترک برای زنان باردار را گذراندهاند.
به طور معمول، ترک با مواد جایگزین نیکوتین با استفاده از چسب های نیکوتینی یا آدامس، موفقیت بیشتری برای ترک در این دوره در مقایسه با یک برنامه حمایتی توسط متخصص «ارائه نمی دهد». اما اگر راه دیگری وجود نداشته باشد و یا به متخصصی دسترسی نداشته باشید، بدیهی است که درمان با مواد جایگزین هنوز بهتر از سیگار کشیدن است، به خصوص برای افرادی که در روز بیش از ده نخ سیگار میکشند. اگر هر دو فرد یعنی هم مادر و هم پدر سیگاری باشند، ترک همزمان آن دو با هم شانس موفقیت را افزایش میدهد.
توجه کنید که داروهای ترک سیگار برای زنان باردار مناسب نیست زیرا آنها هر دارویی را نمیتوانند مصرف کنند. تمام گزینههای درمانی برای ترک را ابتدا با یک پزشک یا فرد متخصص در میان بگذارید.
سیگار الکترونیکی در دوران بارداری
سیگارهای الکترونیکی جایگزین خوبی برای زنان باردار نیستند. زیرا این سیگارها به جای تنباکو، مایع روان حاوی نیکوتین را تبخیر میکنند. علاوه بر نیکوتین، این مایع حاوی تعدادی مواد افزودنی مانند پروپیلن گلیکول، گلیسیرین، اتانول، طعمدهندهها و غیره است که برای سلامتی مضر است و بر اساس شرکت سازنده آن بسیار متفاوت است. این مواد سرطان زا در هنگام تبخیر تشکیل میشوند مانند، فرمالدئید، استالدئید، آکرولئین. از طرفی دیگر، هیچ مدرک علمیای مبنی بر مناسب بودن سیگارهای الکترونیکی برای ترک وجود ندارد. بنابراین زنان باردار باید از مصرف سیگارهای الکترونیکی نیز خودداری کنند.
جمع بندی: هر روز حیاتی است!
اگر یک شبه مصرف نیکوتین را متوقف کنید، فرزند متولد نشده شما علائم ترک را تجربه نخواهد کرد پس نگران آن نباشید و بدانید که اتفاقا برعکس، هر روزی را که بدون سیگار بگذرانید، خطرات و عوارض سلامتی خود و نوزادتان را کاهش میدهید. بنابراین هر چه زودتر سیگار را در دوران بارداری ترک کنید، بهتر است.
پس از زایمان دیگر دست به سیگار نشوید: هنگام شیردهی، کودک شما سموم سیگار را از طریق شیر مادر جذب میکند. حتی اگر شیر نمیدهید، فقط زندگی در مکانی پر از دود سیگار هم به اندازه سیگار کشیدن در دوران بارداری برای رشد و سلامت کودک شما خطرناک است!